Dzisiejszy post zaczne od przywitania sie kaczym tonem.
Nasze nowe malenstwa.
Piekne, prawda?
Trzy sztuki.
Malusie kaczusie.
W dalszej czesci, przepis, na buleczki pszenne.
Sa pyszne, polecam serdecznie.
Skladniki
1 kg maki
300 ml cieplej wody
300 ml cieplego mleka
30 g cukru
30 g soli
21 g suchych drozdzy
Make przesiac , wymieszac z drozdzami, dodac sol, cukier, wymieszac. Dolac plyny i zagniesc. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, conajmniej 1 h.
Po wyroscieciu wyrabiac jakies 10 minut, odlozyc zeby odpoczelo z 5 minut.
Podzielic na rowne czesci. Bulki mozna formowac jakie sie chce. Jeden z pzykladow podaje ponizej.
Przelozyc nablache ywlozona papierem do pieczenia, odstawic na 30 minut do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu, posmarowac zoltkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec okolo 20-25 minut w temp okolo 220-240 st C.
Studzic na kratce.
Smacznego//
Pozdrawiam.
toskaniau
1 komentarz:
Ulcia, przepis jest the best! Bułeczki smakowały wszystkim, nawet Irlandczykom ;-). Dzięki! Buziak
Agata
Prześlij komentarz