Obserwatorzy

piątek, 12 sierpnia 2011

Ciasto drozdzowe z cynamonem

Moj ukochany tester wypiekow wszelkiej masci..:)






Kochani
dzisiaj szybciutki tutek...

ciasto drozdzowe z cynamonem

proste i pyszne..:)











skladniki:

1/2 kg maki pszennej
1 opakowanie drozdzy instant (7g)
szklanka cukru
cynamon (okolo 1,5 lyzki)
1/2 kostki masla (125 g)
1 szklanka mleka
1 zoltko plus lyzka mleka

wykonanie:

Wymieszaj drozdze z maka i 3 lyzkami cukru, maslo rozpusc w mleku i po ostudzeniu dodaj do suchych skladnikow.
dobrze wymieszaj, ugniataj okolo 10 minut.. Lub wrzuc do maszyny wszystkie skladniki i wlacz na mieszanie z wyrastaniem.

ciasto musi wyrastac conajmniej 40 minut.









tak wyglada po wyrosnieciu.





cynamon z cukrem..



zoltko z mlekiem





rozwalkuj ciasto na prostokat




posmaruj zoltkiem





posyp cukrem z cynamonem..




potnij na paski




uloz jeden na drugim



potnij na kwadraty






uloz jeden na drugim





i wloz do prostokatnej blaszki i piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C





tak wyglada po upieczeniu



mam nadzieje, ze tutorial i przepis sie przydadza..

smacznego..:)


toskaniau



19 komentarzy:

Maria i Ola pisze...

Jaki super przepis na ciasto, a ja uwielbiam drożdżowca i cynamon. Jadę na zakupy, ale po powrocie machnę wypiek :)

PAKMA pisze...

Ale smaka mi narobilas :) Jutro bede piec!!!

renataa25 pisze...

Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie!!!

bellatrix2009 pisze...

Spróbuję tego przepisu, bo uwielbiam cynamon.:) Pewnie też można dodać jabłka lub inne owoce.

toskaniau pisze...

Bella..mysle ze mozna dodac..tyle, ze w tym wlasnie przypadku chodzi o to, zeby bylo tylko takie i nic wiecej..:) jest wspaniale..:)

aeljot pisze...

Wygląda smakowicie. I nie za bardzo skomplikowanie więc pewnie spróbuję takie zrobić i ja ;)

Siymia pisze...

O cholewka! Uwielbiam cynamon! :D Chyba się skuszę na toto :)

Siymia pisze...

to się nazywa szybka reakcja :-)
jejku, ale mam smaka na ciacho :-) może jutro upiekę, jak będzie miejsce w kuchni :-)

Siymia pisze...

mmm...:)
Ślę pozdrowienia spod Polskich Tatr :) (właśnie spadł kawałek meteorytu;) )

unhumblee pisze...

a moje własnie w piekarniku, dzieki ogromne za przepis:)

Maria i Ola pisze...

Czy to ciasto jest bez jaj ?

toskaniau pisze...

@..Wytwory.. tak, to ciasto jest bez jaj..:) bez jaj:O) hahhaha pozdrawiam, Ula

Siymia pisze...

Jak długo i w jakiej temperaturze musi się piec ciasto? :>

toskaniau pisze...

o kurcze, nie napisalam.. juz poprawiam.. 30 minut, 200 st C

Maria i Ola pisze...

Piekłam w 170 chyba 45 minut i wyszło super :))

toskaniau pisze...

najwazniejsze, ze wyszlo...:O) ciesze sie z tego...

PAKMA pisze...

Ja dzisiaj tez upieklam!!! Faktycznie jest bardzo dobre i latwe w przygotowaniu!!! Polecam wszystkim! Dzieki za przepis , pozdrawiam!

toskaniau pisze...

ciesze sie, ze wyszlo i, ze smakowalo..;O)

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Wow! Rewelacja!! Super przepis i bezbłędne wykonanie!!! :)

Moje prace

Wybrane przez Was