Moj ukochany tester wypiekow wszelkiej masci..:)
Kochani
dzisiaj szybciutki tutek...
ciasto drozdzowe z cynamonem
proste i pyszne..:)
skladniki:
1/2 kg maki pszennej
1 opakowanie drozdzy instant (7g)
szklanka cukru
cynamon (okolo 1,5 lyzki)
1/2 kostki masla (125 g)
1 szklanka mleka
1 zoltko plus lyzka mleka
wykonanie:
Wymieszaj drozdze z maka i 3 lyzkami cukru, maslo rozpusc w mleku i po ostudzeniu dodaj do suchych skladnikow.
dobrze wymieszaj, ugniataj okolo 10 minut.. Lub wrzuc do maszyny wszystkie skladniki i wlacz na mieszanie z wyrastaniem.
ciasto musi wyrastac conajmniej 40 minut.
tak wyglada po wyrosnieciu.
cynamon z cukrem..
zoltko z mlekiem
rozwalkuj ciasto na prostokat
posmaruj zoltkiem
posyp cukrem z cynamonem..
potnij na paski
uloz jeden na drugim
potnij na kwadraty
uloz jeden na drugim
i wloz do prostokatnej blaszki i piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C
tak wyglada po upieczeniu
mam nadzieje, ze tutorial i przepis sie przydadza..
smacznego..:)
toskaniau

Kochani
dzisiaj szybciutki tutek...
ciasto drozdzowe z cynamonem
proste i pyszne..:)

skladniki:
1/2 kg maki pszennej
1 opakowanie drozdzy instant (7g)
szklanka cukru
cynamon (okolo 1,5 lyzki)
1/2 kostki masla (125 g)
1 szklanka mleka
1 zoltko plus lyzka mleka
wykonanie:
Wymieszaj drozdze z maka i 3 lyzkami cukru, maslo rozpusc w mleku i po ostudzeniu dodaj do suchych skladnikow.
dobrze wymieszaj, ugniataj okolo 10 minut.. Lub wrzuc do maszyny wszystkie skladniki i wlacz na mieszanie z wyrastaniem.
ciasto musi wyrastac conajmniej 40 minut.
tak wyglada po wyrosnieciu.

cynamon z cukrem..

zoltko z mlekiem

rozwalkuj ciasto na prostokat

posmaruj zoltkiem

posyp cukrem z cynamonem..

potnij na paski

uloz jeden na drugim

potnij na kwadraty

uloz jeden na drugim

i wloz do prostokatnej blaszki i piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C

tak wyglada po upieczeniu

smacznego..:)
toskaniau
19 komentarzy:
Jaki super przepis na ciasto, a ja uwielbiam drożdżowca i cynamon. Jadę na zakupy, ale po powrocie machnę wypiek :)
Ale smaka mi narobilas :) Jutro bede piec!!!
Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie!!!
Spróbuję tego przepisu, bo uwielbiam cynamon.:) Pewnie też można dodać jabłka lub inne owoce.
Bella..mysle ze mozna dodac..tyle, ze w tym wlasnie przypadku chodzi o to, zeby bylo tylko takie i nic wiecej..:) jest wspaniale..:)
Wygląda smakowicie. I nie za bardzo skomplikowanie więc pewnie spróbuję takie zrobić i ja ;)
O cholewka! Uwielbiam cynamon! :D Chyba się skuszę na toto :)
to się nazywa szybka reakcja :-)
jejku, ale mam smaka na ciacho :-) może jutro upiekę, jak będzie miejsce w kuchni :-)
mmm...:)
Ślę pozdrowienia spod Polskich Tatr :) (właśnie spadł kawałek meteorytu;) )
a moje własnie w piekarniku, dzieki ogromne za przepis:)
Czy to ciasto jest bez jaj ?
@..Wytwory.. tak, to ciasto jest bez jaj..:) bez jaj:O) hahhaha pozdrawiam, Ula
Jak długo i w jakiej temperaturze musi się piec ciasto? :>
o kurcze, nie napisalam.. juz poprawiam.. 30 minut, 200 st C
Piekłam w 170 chyba 45 minut i wyszło super :))
najwazniejsze, ze wyszlo...:O) ciesze sie z tego...
Ja dzisiaj tez upieklam!!! Faktycznie jest bardzo dobre i latwe w przygotowaniu!!! Polecam wszystkim! Dzieki za przepis , pozdrawiam!
ciesze sie, ze wyszlo i, ze smakowalo..;O)
Wow! Rewelacja!! Super przepis i bezbłędne wykonanie!!! :)
Prześlij komentarz