Obserwatorzy

wtorek, 31 maja 2011

Tutorial: Buttercream.. krem maślany do tortów na bazie bezy szwajcarskiej,

Witam Kochani,

dziś obiecany przepis na buttercream..
Jest to


KREM MAŚLANY NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ

kremem takim przystroisz każdy tort, łatwo się nim dekoruje i smaruje.:)

polecam.



taki torcik przygotowałam na 3-ecie urodziny mojej córci Julii



taki na Hansa urodziny. także z tym kremem, tyle, że przystroiłam dodatkowo truskawkami z którymi Hans przepada i polałam galaretką:)







A ten był na urodziny Nathalie.:)




Przygotuj:

1 część białek

2 części cukru

3 części masła


Chodzi tu o części wagowe nie ilościowe np tak jak u mnie

200 gram białek to później wszystko razy dwa, 400 cukru, 600 masła






białka przelej do dużej miski,

i ubijaj z odrobiną soli, w kąpieli wodnej.




kiedy ubijesz juz na ładną masę




... możesz zacząć dodawać pomału cukier...






....ubijać aż do osiągnięcia 60 stopni C, to mniej więcej około 3-4 minuty..




tak wygląda dobrze ubita masa...


w ucieranej masie między palcami nie czuć już grudek cukru..




teraz ubijaj mikserem do ostudzenia, aby masa się napowietrzyła..





około 4-5 minut..





teraz dodawaj po kosteczce masła, bardzo drobno pokrojonego...





na początku może się wydawać, że masa wygląda jak ścięta..




ale po jakimś czasie połączy się w całość i zacznie charakterystycznie mlaskać..




przygotowany, przekrojony biszkopt i nasączony, smarujemy masą..




górną część galaretką porzeczkową..




teraz całość w kremie i...




i.. ozdabiamy...

kremem,



... lub kremem i owocami...

jak nam się będzie chciało..:)





Kochani...

dziękuję za wszystkie komentarze i za to, że korzystacie z tutoriali..:)

moja zakładka przepisy będzie uzupełniana na bieżąco, bo kocham piec i gotować ale jakoś tak się złożyło, że bloga tego założyłam od momentu gdy zakochałam się w mojej maszynie do szycia a kuchnia i sprawy z nią związane poszły trochę w odstawkę
ale obiecuję się poprawić i wrzucić tu kilka ciekawych przepisów.

zapraszam do komentowania i korzystania ze wszystkich przepisów i porad..


I to co najważniejsze, chcę tu napisać słowa podziękowania dla Kochanej osoby:

NAILAA Z BLOGA C'E LA FACCIO! TU za cudowną przesyłkę, za piękne koroneczki, którymi mnie obdarowała..

Dziękuję Kochana..:)

toskaniau

5 komentarzy:

Nailaa pisze...

hehe nie ma sprawy :D cieszę się, że się podobały :)
Kochana czy ty czegoś nie umiesz?? ten tort z Barbie sprawił, że oczy wyszły mi normalnie z orbit!! mam nadzieję na spróbowanie tego z truskawkami :) ja też za nimi strasznie przepadam :D pozdrawiam serdecznie z upalnego dziś Szczecina!!

Katarina79 pisze...

Tort z Barbie rewelacyjny :),a drugi z truskawkami wygląda bardzo apetycznie.Przepis na krem ciekawy,ja jeszcze nigdy takiego nie robiłam i pewnie wypróbuję.Pozdrawiam :)
U Was też tak gorąco ,bo u nas 30 stopni :)

IQ7 pisze...

Torcik cudny! Jak widać, jesteś mistrzynią nie tylko w gotowaniu, kursy obrazkowe świetne! Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

A ja chciałem się tylko odnieść do komentarzy powyżej. Przepraszam za OT, ale nie mogłem tego ścierpieć. Jak zwykle, wiele Pań pisze (dziwne, że dotyczy to głównie Pań), jakie to wspaniałe, jak pięknie wygląda, nawet jednej oczy z orbit wyszły, no i najważniejsze, że na pewno wypróbują ten przepis. No właśnie, szkoda, że nie można znaleźć komentarzy po wypróbowaniu tego przepisu, a średnio inteligentna małpa wie, że takie komentarze są najbardziej cenne. Szkoda, że takie idiotyczne wpisy, jak te powyżej nie są usuwane. Bardzo szkoda. A może tak naprawdę te przepisy zostały wypróbowane, tylko że komentujące Panie wylądowały na ostrym dyżurze z poważnym zatruciem pokarmowym i nie są w stanie nic napisać. Pozdrawiam i proponuję użyć głowy zanim ktoś zdecyduje się cokolwiek napisać w sieci.

toskaniau pisze...

Nie musze usuwac komentarzy, gdyz sa cenne. A osoba powyzej niech wyprobuje sama ten przepis i powie co o tym sadzi a nie madrzy sie w anonimowym komentarzu.

Moje prace

Wybrane przez Was