Obserwatorzy

poniedziałek, 26 września 2011

Jablkowe szalenstwo

Kochani, zaczne od tego, ze u nas piekna jesien. Cudowna, taka Toskanska, hiszpanska, cudownie i cieplo, oby tak trwalo.. jestem w temacie jablek.. Otrzymalam od naszego wspanialego sasiada 80 kg jablek no i sobie tak siedze juz tydzien i dlubie i gotuje i takie tam.. wrzucam

Tarte Tatin


a to bardzo latwe jest..

150 g masla rozpuscic w formie, w ktorej bedziemy piec tarte, dosypac 100 g cukru, mieszac zeby sie nie przypalilo. Poukladac na to jablka obrane, pokroje na cztery, bez pestek. Ladnie, bo to bedzie gora ciasta.. na to kladziemy ciasto francuskie. i do piekarnika na okolo 25 minut w 200 stopni C i juz. podawac z creme fraiche..:)







i ten jablecznik..

takze prosty i szybki w wykonaniu



  • słoik jabłek z cynamonem
  • 5 jajek
  • 350 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany

Przepis:
Ciasto jak ja to mówię z rodzaju ekspresowych niedających się zepsuć.
Na początku na wolnym ogniu roztapiamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie bierzemy mąkę, 250 g cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2
łyżki śmietany, 5 żółtek, wszystko wrzucamy do dużej miski. Białko odkładamy
na bok, przyda się później. Do całości dodajemy ostudzoną margarynę i dobrze
wyrabiamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy
palcami na blachę tak aby pokryć ją w całości. Drugą cześć ciasta dzielimy
na małe kuleczki, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 min.
do zamrażalnika. Teraz przerwa na małą kawkę . Po około 30 minutach na
ciasto wykładamy jabłka z cynamonem. Następnie ubijamy mikserem białka -
można to zrobić tradycyjnie lub tak jak ja dodając odrobinę soli i 100 g
cukru. Mój sposób powoduje, że ubijanie idzie ciut trudniej i samo białko
nie jest takie puszyste.
Tak ubite białko wykładamy na jabłka. Po czym z zamrażalnika wyciągamy
kulki ciasta, które ścieramy na największych oczkach tarki. Startym ciastem
staramy się pokryć całe białko.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na 40 min. do piekarnika nagrzanego do 200
stopni. Pod koniec pieczenia zerkamy czy się lekko nie przypieka. Zostawić
do ostudzenia i smacznego.

przepis pochodzi z tego bloga









buleczki drozdzowe.. baza jest przepis na ciasto chlebowe.. jest w moich przepisach.. bulki sa uformowane, posmarowane roztrzepanym ajkiem i posypane tarkowanym serem, pieczone 25 minut w temp 220 stopni C.







ciastka maslane...

pycha.. dziewczynki w niedziele sobie zamowily, wiec upieklysmy i zjedlismy ze smakiem.. jeszcze cieple..:)







a to jest obrazek, ktory powstal ze starej ksiazki, guzkow i klompkow, ktore sie walaly po szafie..:)

przydalo sie.:)



i juz jesien.. koncza sie warzywa..i takie sniadanka..:) wszytsko z naszego chowu..:)

piekne, prawda? :O)



co poniektorzy zmeczyli sie szukaniem przepisow..:)





a to maluszek, tory niedawno urodzil sie naszym przyjaciolom... a ponizej torcik, ktory mu przygotowalam razem z Nela..:)









pozdrawiamy, toskaniau

2 komentarze:

•♥ Ally ♥• pisze...

uff ik kan nooit lezen wat je schrijft.
Ik waardeer uw blog, maar google werkt niet goed te vertalen
: (
Ik kan alleen maar foto's bekijken en begrijpen een woord om de 10
uff uff ...
maar ik heb vertaald uit het Nederlands recht van toepassing?
Heel goed. een knuffel:)
I like it! een knuffel (ja ja ik hou van de manier waarop je schrijft in uw taal)

Iwona pisze...

Ależ zachciało mi się takich pyszności z jabłek!!! :)
Chciałabym mieć sad jabłoni :) Może kiedyś?

chciałam Ci dać znać o moim nowym blogu. Z Pełnoletniej odeszłam, bo to już chyba nie ja...

http://vieviora-na-skarpie.blogspot.com/

Pozdrawiam jesiennie :)

Pełnoletnia

Moje prace

Wybrane przez Was