Obserwatorzy

wtorek, 20 marca 2012

Baklava.

Kochani..
witam...

jednoczesnie dziekuje za wspaniale komentarze pod postem nizej.

Odwiedze kazdego, obiecuje.

Dzis przysmak, ktory chodzil za mna od dawna.. Wreszcie go przyrzadzilam.

Oto

Baklawa.



polecam goraco osobom lubiacym slodkosci. Arabskie slodkosci sa bardzo, bardzo slodkie, a to dlatego, ze tradycyjnie wypiekalo je sie tylko raz w roku, po Ramadanie, wiec, musialy wynagrodzic poszczacym dlugie dni bez cukru i pysznosci. Sa wiec tak slodie, ze niektorym moze sie wydawac az za bardzo. Po za tym, musza sie nia nacieszyc wszyscy, wiec jeden kawalek na osobe. Powiem jedno, na pewno kawaleczek wystarczy.:)


Skladniki
ciasto

0,5 kg ciasta filo
0,5 kg orzechow wloskich, obranych
1/4 szklanki cukru
2 lyzeczki cynamonu
300g masla klarowanego (nie pali sie i nie gorzknieje jak te zwykle - najlepiej niesolonego) - roztopionego
orzechy do ozdoby (ziemne, pistacje, wloskie)


syrop

1,5 szklanki cukru (ja dalam 3/4 szkl cukru i pol szklanki miodu - mozna tez dac zamiast miodu np syrop klonowy)
3/4 szklanki wody
1lyzeczka wody rozanej, lub pomaranczowej. (ja dalam pol szklanki wody i sok z dwoch mandarynek)

syrop gotujemy na malym ogniu okolo 10 minut, aby zgestnial i odstawiamy do ostudzenia.














wysmaruj okragla forme maslem rozpuszczonym i uloz na nim platy ciasta filo, smarujac kazdy po kolei maslem. Czyli jeden plat, smarujemy maslem, drugi - smarujemy itd az zakryjesz dno.







zmiel orzechy w mikserze z cynamonem i cukrem. Uloz polowe na ciescie..







teraz druga warstwa ciasta filo.

i znow powtroka, plat - smarujemy maslem, plat, smarujemy.





i tu powtorka jak przy pierwszej warstwie.



Teraz posmaruj dokladnie ciasto, ktore wystaje poza forme. Europejskie przepisy mowia o ucieciu ciasta ale orgynalne przepisy pokazuja nam, ze nawet w restauracjach ciasto zagina sie do srodka, aby go nie wyzucac, przez oszczednosc i takze dzieki temu uzyskamy ciasto bardziej zwarte gdyz przy krojeniu orzechy nie rozsypia sie na boki, beda scisniete warstwami ciasta.



tak zlozone ciasto, smarujemy obficie maslem.


Kroimy przed pieczeniem, gdyz po upieczeniu, ciasto jest tak kruche, ze rozpadloby sie na kawalki przy krojeniu..




Ozdabiamy orzeszkami..Mozna tez posypac sezamem lub pistacjami, wiorkamii , jak kto lubi.





Pieczemy okolo dwoch godzin w temperaturze 140 stopni C.

Po upieczeniu, jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. Czekamy do ostudzenia, gdyz wtedy bedzie ono trzymalo sie kupy, inaczej, cieple jeszcze, rozpada sie i orzechy wypadaja.


Smacznego!!!



toskaniau

5 komentarzy:

kasia pisze...

O zrobienie się raczej nie skuszę,ale baklawę uwielbiam,a Twoja wygląda-aż ślinka leci:)

szafirek pisze...

aż slika cieknie ,nie wiem tylko czy ja dostanę takie ciasto ,muszę poszukać ,buziaki

aulik pisze...

nie jadłam nigdy takiego ciasta...ale uwielbiam orzechy i wszystko co jest słodkie :))) więc pewnie by mi pasowało, że jest bardzo słodkie ;)
tylko czy ja znajdę w sklepie ciasto filo...?
a czy można takie ciasto filo zrobić samemu?
pozdrawiam :)

Maryś pisze...

Kocham BAKLAWĘ, nigdy nie widziałam ciasta "filo" można je zdobyć gdzieś... Ono jest ciut przypominające francuskie, ale to inne ciasto prawda?...
O rany, jaki cudny przepis!

samotna_droga pisze...

odwiedzam z przyjemnością. tutaj rosa26a z interii teraz już w innym etapie życia.

Moje prace

Wybrane przez Was