Obserwatorzy

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Urodzinowo

Witajcie po-urodzinowo.. Cudowności były, przygotowań też co nie miara..
Ale warto było.

zaczęło się od:
placków pieczenia-

a później było tak:


podam od razu przepis na ten torcik...
Pochodzi z tego miejsca. tu

Składniki
CIASTO:
1 SZKLANKA CUKRU
1 KOSTKA MASŁA
2 JAJA
2 ŻÓŁTKA
1 SZKLANKA ŚMIETANY 18%
1 ŁYŻECZKA SODY
1 KG MĄKI

MASA ŚMIETANOWA:
1 1/2 LITRA ŚMIETANY 22%
1/2 KG CUKRU
SOK Z 1 CYTRYNY

1 SZKLANKĘ CUKRU,MASŁO,JAJA I ŻÓŁTKA - UTRZEĆ. DO OTRZYMANEJ MASY DODAĆ ŚMIETANĘ, SODĘ I MĄKĘ. ZAGNIEŚĆ CIASTO. NASTEPNIE CIENKO JE ROZWAŁKOWYWAĆ, UIEC PLACKI.POWINNO WYJŚĆ OKOŁO 12./JA PIEKĘ W TORTOWNICY/

ŚMIETANY UBIĆ Z CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY.PRZEKŁADAĆ WYSTUDZONE PLACKI,GÓRNY PLACEK POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ ŚMIETANĄ I OBSYPAĆ KAKAO.
CIASTO NALEŻY ZOSTAWIĆ NA 24 GODZINY ABY PALCKI DOBRZE NASIĄKŁY KREMEM.

SMACZNEGO!!

Było też tak, smakowicie na zimno:

Ale przygotowania zaczęły się od pieczenia chleba na urodzinowy obiad rodzinny i pieczenia łopatki.

Więc chleb na grzanki do zupy cebulowej, łopatka pieczona i ziemniaki z pieczarkami i boczkiem zapiekane pod pierzynką z sera. Mniam.
Przepis na chlebek:

Podstawowy przepis na chleb
30 g świeżych drożdży lub 21 suszonych
30 g miodu lub cukru

30 g soli

1 kg mąki

600 ml ciepłej wody ( przepisie na chleb piwny zmieniamy wodę na piwo)
Mąka do podsypania

Etap I
Rozpuść drożdże razem z miodem lub cukrem w połowie ciepłej wody..

Etap II
Na dużą czystą powierzchnię (lub do dużej miski) wsyp mąkę i sól. Jedną ręką zrób pośrodku wgłębienie.

Etap III

Wlej w środek rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami pal
ców połącz je z otaczającą mąką. Potem wylej na środek pozostałą część wody i w ten sposób połącz składniki, aż utworzy się ciągnące ciasto.

Etap IV

Zagniatanie. Tu możemy oddać się gimnastyce, wałkując, pchając, rozciągając przez 5 minut.
W ten sposób uwolnimy w mące gluten, który wpływa na elastyczną konsystencję ciasta. Jeśli trochę lepią ci się ręce, posmaruj je mąką… Czynność z etapów II, III, IV można wykonać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta. Osobiście wrzucam wszystko do maszyny do pieczenia chleba i włączam na 8, to mieszanie z rośnięciem.

Etap V

Wetrzyj w obie ręce mąkę i posmaruj nią wierzch ciasta. Potem uformuj z cista kulę i połóż ją na blasze. Ponacinaj wierzch ciasta
nożem – dzięki temu ciasto rozluźni się i szybciej wyrośnie.

Etap VI

Odstaw ciasto do wyrośnięcia. (musi podwoić swoją objętość)
W tym czasie można rozgrzać piekarnik. Ciasto powinno rosnąć w miejscu ciepłym, bez przeciągów. Trwa to od 40 minut do 1,5 godziny.

Etap VII
Ciasto podwoiło swoją objętość. Aby uwolnić nagromadzone w nim powietrze, należy je ponownie zagnieść przez minutę…


Etap VIII

Nadajemy ciastu pożądaną formę.
Odstawiamy nacięte chleby do podwojenia objętości.

Etap IX

Pieczenie. Należy uważać, by nasze dotychczasowe wysiłki nie poszły na marne. Unikając wstrząsów wstaw ciasto do piekarnika i zamknij drzwiczki ostrożnie, by nie opadło. Aby sprawdzić czy chleb s
ię upiekł, należy postukać go palcem w spód. Jełki jest głuchy odgłos, jest dobre, jeśli nie, wstaw je jeszcze do podpieczenia.


Chleb piwny


Kocham ten chleb. Dodaję do niego kminek, jest rewelacyjny do zup, do kanapek i do grzanek..

W Etapie I zastąp wodę , piwem
Później postępuj do etapu VIII, podziel wtedy ciasto na 6 równych kul Później umieść je w natłuszczonej tortownicy , jeden obok drugiego. Postaw do wyrośnięcia. Obsyp mąką lub kminkiem lub ziołami, czosnkiem, makiem, czym chcesz. Piecz około 20-25 minut w temp. 225 stopni C Odstaw na 45 do wystygnięcia. Krój, łam, ciesz się smakiem..





no i był:

prezent..

Jest!!!

ależ się cieszę..


2 komentarze:

szalenka pisze...

Yyyy, chyba się spóźniłam z życzeniami urodzinowymi więc chociaż te po-urodzinowe złożę: wszystkiego co najlesze, najpiękniejsze i najbardziej upragnione, a przede wszystkim spełnienia marzeń i realizacji planów.I duuuużo zdrowia.
Gratuluję kulinarnego talentu, wszystko wygląda bardzo smakowicie!

Ewa z Przytulnego domu pisze...

Witaj,
dziękuję za wizytę u mnie i oczywiście spóźnione życzenia.
Prezent wspaniały, każda z nas pasjonatek szycia była by zachwycona.
Będę częściej zaglądać do Ciebie.
Może wypróbuję jakiś przepis, choć kulinarnie nigdy mi nie wychodziło :)

pozdrawiam

Moje prace

Wybrane przez Was